Köpa eller leasa bil – vad passar bäst för just dig?

artikel om bil i företag

Bilen är en viktig del i många människors vardag. Ett verktyg för att ta sig till jobbet, att skjutsa barn till skola och fritidsaktiviteter, och för att storhandla i mataffären. Det är dessutom en nyckel till omvärlden. Relationen till bilen kan även vara en av grundbultarna i ens arbetsliv.

För den som går i tankarna att skaffa sig en bil samlar sig lätt frågorna på hög. Ska jag köpa eller leasa? Privat eller på företaget? Vad är egentligen bäst för just mig? För att skapa lite klarhet i detta ska vi dyka djupare i ämnet.

Köpa bil privat

Om du inte ska köra särskilt många mil i tjänsten är det ofta ett bättre alternativ att äga bilen privat. Oavsett om det handlar om en ny eller begagnad bil innebär ett köp en stor frihet när det kommer till vad du kan göra med den. Visserligen behöver du stå för alla kostnader själv, men får också ta del av hela vinsten vid en lyckad försäljning. Tryggheten i att ha en egen bil ska heller inte underskattas.

Kostnaden för en bil kan variera, både när det gäller det faktiska priset för köpet och återkommande utgifter för drivmedel, service och försäkringar. En begagnad bil är billigare att köpa, men kan kräva mer service, medan det motsatta ofta gäller för en ny bil.

Att köpa en bil som privatperson är en stor investering, vare sig det gäller ett begagnat eller nytt fordon. Ett billån kan vara en möjlighet värd att utforska.

 

Billån

För den som vill äga sitt fordon, men samtidigt inte har råd att betala för hela kostnaden på en gång finns det ett alternativ som kallas billån. Ett billån fungerar lite på samma vis som när man köper en bostadsrätt. En del av kostnaden betalas via en kontantinsats medan du lånar ihop till resten.

När du köper bil via billån måste du betala minst 20 procent i kontantinsats. Du kan ansöka om lån både hos din bank eller hos en bilhandlare. Hur hög månadskostnaden blir avgörs av den så kallade löptiden, vilket kort och gott är den tid du har på dig att betala tillbaka lånet.

Hur lång löptiden är avgörs beroende på vilken bank eller långivare det rör sig om. Det kan handla om allt mellan ett till åtta år. När det gäller billån är det möjligt att välja mellan fast och rörlig ränta. När lånet är avbetalat äger du bilen. Du är dock inte låst vid löptiden utan kan välja att sälja bilen och lösa ditt lån.

 

Köpa bil på företaget

Att köpa bil på företaget är ett bra alternativ för dig som kör mycket i tjänsten. Fördelen med att köpa en bil på det här viset i stället för att leasa är att det ger dig större friheter kring vad du kan göra med den. Du binder dig inte för någon viss tidsperiod och kan göra ändringar när du så behagar. Dessutom är det upp till dig när du vill sälja den.

En stor fördel med att köpa bil via företaget är att du inte lägger något extra tryck på din privatekonomi. Det är i stället företagets ekonomiska kapacitet som avgör om du kan köpa en bil på det här sättet eller inte.

Det finns två olika typer av företagsbilar – tjänstebil och förmånsbil. Vilket av alternativen som passar just din situation bäst beror på hur du har tänkt använda bilen.

 

Tjänstebil

Om du endast kommer att använda dig av fordonet för resor i jobbet är tjänstebil troligen rätt väg att gå. Här behöver du inte tänka på förmånsbeskattning, förutsatt att du inte använder bilen för ofta i privat bruk. En tjänstebil kan användas privat vid högst tio separata tillfällen per år. Den sammanlagda sträckan du kör privat under den perioden får inte överstiga 100 mil.

 

Förmånsbil

Vet du med dig att du kommer att behöva använda bilen även utanför arbetet – alltså i privat bruk – bör du i stället välja en förmånsbil. I det här fallet kan du köra bilen hur mycket du vill, även utanför jobbet. Företaget står för kostnaderna, men med motprestationen att du själv betalar förmånsskatten.

 

Förmånsvärde för bil på företaget

Hur mycket du ska betala i förmånsskatt baseras på ett av Skatteverket bestämt schablonbelopp som kallas förmånsvärde. Detta belopp läggs ovanpå din lön med samma regler för betalning av löneskatt som vanligt. Beloppet beräknas på bilens nypris, oavsett om det rör sig om ett nytt eller begagnat fordon.

Förmånsvärdet finns till för att det inte ska vara en skattemässig fördel att ha bilen i företaget. Alternativet är trots det populärt eftersom att risker och kostnader täcks av bolaget. Ju dyrare bilen är desto högre blir förmånsvärdet. Oftast är det därför inte ekonomiskt försvarbart att ha en lyxbil på företaget.

Förmånsvärdet för elbilar är sänkt ordentligt i förhållande till andra bilar. Att välja ett mer klimatsmart alternativ kan därför vara en lönsam väg att gå.

 

Leasingbil privat

Länge var billån det mest vanligt förekommande alternativet för bilister som av olika anledningar inte kunde köpa en bil. De senaste åren har detta tillvägagångssätt fått tuff konkurrens av privatleasing.

När du privatleasar en bil behöver du till skillnad från ett billån inte betala någon kontantinsats. Här är det i stället endast en månadskostnad som gäller. Hur mycket du betalar i månaden kan variera beroende på faktorer som:

· bilens värde
· antalet planerade körmil per år
· tillval som till exempel vinterdäck.

I månadskostnaden ingår service och i många fall även någon form av försäkring. En stor fördel med privatleasing är att du får tillgång till en ny och fräsch bil som du vet kommer att hålla hög standard. Dessutom slipper du krånglet med att försöka sälja bilen när avtalstiden är över. Fordonet måste lämnas tillbaka i bra skick.

Leasingperioden brukar allt som oftast ligga på 36 månader. Det är möjligt att avsluta innan denna period är över, men brukar ofta vara relativt dyrt. Innan du väljer leasing bör du därför vara trygg i att du kommer att ha användning av fordonet under dessa tre år.

 

Företagsleasing

Om du vill att kostnaderna för bilen ska stå på företaget, men samtidigt inte känner dig manad till ett köp, är företagsleasing alternativet för dig. Detta är det vanligaste tillvägagångssättet för företag. En stor fördel med leasing är att hela kostnaden för leasinghyran och halva momsen är avdragsgill.

Det bör dock påminnas om att du binder upp dig under en viss tid – minst 24 månader, även om det vanligaste är att man väljer 36 månader. Överväg därför om du kommer att ha nytta av bilen så länge. Detta då det, likt privatleasing, är långt ifrån gratis att avbryta bindningstiden. Att leasa bil via företag går att göra på två sätt: antingen som operationell leasing eller som finansiell leasing.

 

Operationell leasing

Operationell leasing fungerar ungefär på samma vis som privatleasing. Du leasar bilen och lämnar tillbaka den när bindningstiden har löpt ut. Bilhandlaren bär ansvaret för fordonet och de ekonomiska riskerna. Ditt företag betalar endast leasingavgiften, förutsatt att bilen lämnas tillbaka i gott skick. Det kan även tillkomma administrativa kostnader.

 

Finansiell leasing

Finansiell leasing har både för- och nackdelar i förhållande till operationell leasing. Här är det i stället företaget som är ansvarigt för bilen och som måste bära de ekonomiska riskerna. Du tar ett lån där bilen används som säkerhet.

Fördelen med detta är att du vid leasingavtalets slut har möjlighet att köpa fordonet. Det kan dock hända att du behöver betala en mellanskillnad om bilens andrahandsvärde har sjunkit under leasingperiodens gång.

 

Vilket alternativ är mest förmånligt för bil på företaget?

Att ha en bil innebär stora friheter och möjligheter, både på jobbet och i privatlivet. Vilket alternativ som är mest förmånligt av köp eller leasing, via företaget eller som privatperson, avgörs av en rad olika faktorer.

Köp är vanliga bland dem som använder bilen som arbetsredskap. Denna moms är helt avdragsgill. I den här kategorin av fordon hittar vi bland annat skåpbilar, begravningsbilar, taxibilar och körskolebilar.

Vanligast och populärast är dock leasing. Halva momsen är avdragsgill på personbilar, både för kontantinsatsen – även kallad den första förhöjda leasingavgiften – och den löpande leasingavgiften. Många väljer därför att betala in en större summa i kontantinsats och ha ett lågt restvärde då ingen moms är avdragsgill om man köper ut bilen när leasingen har löpt ut.

I slutändan handlar det om att skapa en tydlig överblick över dina förutsättningar och fatta ett beslut därefter.

 

FAQ

Kan jag hyra bil på företaget?

Ja, du kan hyra bil på företaget. Det är möjligt att både korttidshyra och långtidshyra.

Kan jag avbryta ett leasingavtal?

Ja, du kan avbryta ditt leasingavtal, oavsett om det är leasing privat eller företagsleasing. Kom dock ihåg att det ofta är väldigt dyrt.

Hur stor kontantinsats krävs vid billån?

För att kunna göra ett billån behöver du lägga in 20% av totalkostnaden som kontantinsats. Du kan ansöka om billån på banken eller hos en bilhandlare.

Hur ska jag bokföra bil på företaget?

Tveka inte att höra av dig till oss på Innecta om du vill ha hjälp frågor kring bokföring för bilar – oavsett om det gäller leasing eller köp.

Dela inlägget, välj plattform!

Facebook
Twitter
LinkedIn