Moms- och aktiebolag – vad är viktigt att tänka på?

Moms är en viktig del av företagande och något som alla företagare behöver ha koll på. Momsen är en indirekt skatt som läggs på varor och tjänster som säljs i Sverige. Företag är skyldiga att betala moms på de varor och tjänster de säljer, men de har också som rätt att dra av moms på de varor och tjänster de köper in. När man driver ett aktiebolag är det extra viktigt att ha koll på momsreglerna. Eftersom aktiebolaget är en egen juridisk person är det företaget och inte ägarna som ansvarar för att momsdeklarationen lämnas in i tid och att moms betalas.

Här är några viktiga saker att tänka på när det gäller moms och aktiebolag:

Registrera företaget för moms

Det första steget för att kunna hantera moms är att registrera företaget. Detta gör man hos Skatteverket och det är obligatoriskt för alla företag som säljer varor eller tjänster i Sverige.

Kolla vilka momssatser som gäller

Det finns flera olika momssatser som gäller beroende på vilken typ av vara eller tjänst som säljs. Det är viktigt att ha koll på vilka momssatser som gäller för de varor och tjänster som ert företag säljer, så att man inte betalar för mycket eller för lite moms. De momssatser som finns är 25, 12 eller 6 procent. För nästan alla varor och tjänster som säljs är momssatsen 25, men det finns undantag. Vissa varor och tjänster har inte 25 procent moms utan i stället 12 eller 6 procent, och i vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls. För exempelvis livsmedel, restaurangbesök, hotell och konstverk, som konstnären säljer själv, är det 12% moms. Tidningar, böcker, taxi-, buss-, flyg- och tågresor i Sverige, konserter och mycket mer har 6% moms. Momssatsen 6 procent gäller oftast inom kulturområdet. För att vara helt säker på vilken momssats du ska använda kan du läsa mer på skatteverkets hemsida eller ta hjälp av oss på Innecta.

Dra av momsen på inköp

När företaget köper in varor och tjänster har man rätt att dra av momsen som betalats på inköpet. Därför är det viktigt att alltid spara kvittot eller fakturan på alla varor eller tjänster du köper till din bokföring. Moms på varor eller tjänster som köps bokförs som ingående moms. Moms på försäljning bokförs som utgående moms. Både en ingående och utgående momsen deklareras i momsdeklarationen .

Lämna in momsdeklarationen i tid

Momsdeklarationen ska lämnas in varje månad, kvartal eller år, beroende på företagets omsättning. Det är viktigt att se till att momsdeklarationen lämnas in i tid, annars kan företaget få böter och förseningar i eventuella utbetalningar. Har företaget moms som ska betalas in, så ska den vara betald senast samma dag som företaget har lämnat in sin momsdeklaration. Det är vanligt som företag att man tar hjälp av en redovisningsbyrå med sin momsdeklaration.

Moms kan vara lite krångligt och det är lätt att göra fel om man inte har koll på reglerna. Det kan därför vara en bra idé att anlita en redovisningskonsult som kan hjälpa till med momsdeklarationer och momsberäkningar. På så sätt kan man vara säker på att allt görs rätt och att företaget inte får onödiga kostnader eller sena utbetalningar när ni betalat in för mycket moms.

Dela inlägget, välj plattform!

Facebook
Twitter
LinkedIn