Sommargåva till anställa!

Nu i sommartider är det vanligt att man köper present till sina anställda. Men är den skattefri?I praktiken finns det bara tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren.

 

Dessa är julgåvorna (värde högst 450 kr inkl moms), jubileumsgåvorna (endast företagets eget jubileum, t ex 25-årsfirande; högst 1 350 kr inkl moms) och minnesgåvor (när den anställde t ex fyller 50 år eller slutar sin anställning; högst 15 000 kr inkl moms).

Så det innebär att man inte kan köpa en sommarpresent till sina anställda skattefritt.

 

Men om företaget nu inte tänker att ge bort några julgåvor i år, då? Kan man inte ge en skattefri sommargåva som är värd högst 450 kr istället? Nej, tyvärr inte.

 

Det ses helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är skattepliktigt som lön. Det ska betalas arbetsgivaravgifter på beloppet och även redovisas på den anställdes kontrolluppgift. Företaget får avdrag för beloppet plus socialavgifterna som lönekostnader. Tänk på att företaget inte heller får avdrag för den ingående momsen på gåvan. Momsen blir istället avdragsgill som en del av lönekostnaden.

Dela inlägget, välj plattform!

Facebook
Twitter
LinkedIn