Att välja bokföringsmetod – Kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

När du startar ett företag är valet av bokföringsmetod ett viktigt beslut. De två huvudsakliga metoderna är faktureringsmetoden och kontantmetoden, och vilken du väljer påverkar hur du bokför dina affärstransaktioner. Här är en översikt över båda metoderna och vad du bör tänka på. 📈💵

Faktureringsmetoden
Faktureringsmetoden innebär att du bokför kund- och leverantörsfakturor när de utfärdas eller mottas, och sedan bokför betalningarna separat. Detta innebär att bokföringen sker i två steg: först när fakturan registreras och sedan när betalningen sker.

Fördelar: Ger en mer detaljerad och aktuell bild av företagets ekonomi. Föredras i många fall av revisorer då den anses ge en sannare bild av verkligheten och underlättar bokföringen eftersom en faktura kan kopplas direkt till en bokföringspost.
Användning: Obligatoriskt för företag med en omsättning över 3 miljoner kronor. Lämpar sig bra för företag med högre transaktionsvolymer och där det är viktigt att ha en tydlig översikt över både fordringar och skulder.
Momsredovisning: Moms redovisas i momsdeklarationen när fakturan utfärdas eller mottas, vilket kan leda till tidigare momsredovisning än med kontantmetoden.

Kontantmetoden
Kontantmetoden innebär att bokföring sker när betalningar faktiskt görs eller mottas. Detta betyder att du bokför inkomster och utgifter vid tidpunkten för betalningen snarare än när fakturan utfärdas eller mottas.

Fördelar: Enkel att förstå och hantera, särskilt för mindre företag med färre transaktioner. Den förenklar bokföringen genom att endast registrera faktiska in- och utbetalningar.
Användning: Rekommenderas för nystartade företag och verksamheter med en nettoomsättning under 3 miljoner kronor. Det är också ett bra alternativ för företag med få transaktioner under året.
Momsredovisning: Moms redovisas vid betalningstillfället, vilket kan göra det lättare att hålla koll på momsredovisningen om du har få fakturor. Vid bokslut måste dock alla obetalda fakturor bokföras.

Dela inlägget, välj plattform!

Facebook
Twitter
LinkedIn