Årsredovisningen är en sammanställning av bolagets räkenskaper och förvaltning under ett räkenskapsår. Enligt lag ska alla aktiebolag och vissa handelsbolag och ekonomiska föreningar göra en årsredovisning. Innehållet i årsredovisningen har bestämts i Årsredovisningslagen ÅRL (1995:1554) och den ska även vara offentlig.
Den ska vara överskådligt uppställd, följa god redovisningssed och delge en rättvisande bild över bolagets ställning samt resultat.
Årsredovisningens delar
Balansräkning, resultaträkning, tilläggsupplysningar eller noter samt en förvaltningsberättelse ska finnas i årsredovisningen.
Årsredovisningens olika principer
En årsredovisning ska följa några redovisningsprinciper när man upprättar balans- och resultaträkningen samt noterna. Principerna kallas för fortlevnadsprincipen som innebär att bolaget ska antas att fortsätta med verksamheten under en längre tid, konsekvensprincipen som handlar om att samma värderingsmetoder ska användas varje år, försiktighetsprincipen som är att värdera bolagets tillgångar, skulder, intäkter och kostnader med en försiktighet samt kontinuitetsprincipen som handlar om balansräkningen och att det ingående ska stämma överens med den utgående från det föregående räkenskapsåret.
Efter årsredovisningen är klar
När årsredovisningen har blivit sammanställd ska den skickas till Bolagsverket för att offentliggöras. Aktiebolag och ekonomiska föreningar ska dessutom lämna förslag till vinst eller förlust disposition. Därefter ska alla styrelsemedlemmar och VD underteckna årsredovisningen. Även en kassaflödesanalys ska ingå om årsredovisningen gäller större företag.
Årsredovisning på engelska
Annual accounts, financial report, financial statement